Søg i CFSAs viden og rådgivning

Få hurtigt besked, når vi udgiver nye faglige artikler, guides, bøger eller udbyder webinarer og kurser til dit arbejde med frivillighed. Bestil vores månedlige nyhedsbrev 

Viser 1 - 27 af 54
Find aktuel dansk litteratur og udgivelser, rapporter, undersøgelser og forskning om frivillighed, foreningsliv og civilsamfund. Vi følger systematisk faglige udgivelser og forskning på området og udbygger løbende oversigten. Nye faglige udgivelser visiteres pba. af faglig gennemgang og vurdering af CFSA's bibliotekar.
Guide
Analysebureauet Analyse & Tal har for nyligt sendt en rapport på gaden, der viser, at antallet af frivilligdrevne Facebookgrupper er steget markant. Vi ser nærmere på rapportens tal, på de digitale frivillige og på, hvad der kan være af fordele og ulemper ved den uformelle organisering, der kendetegner de fleste af grupperne.
Artikel
Du følger helt sikkert med i dit lokalområde, deler airfryer-opskrifter eller udveklser strikketips i en facebookgruppe. 70% af alle voksne danskere er nemlig medlem af minimum en facebookruppe. Grupperne drives af tusindevis af frivillige. Her får du frivillig administrator Ann Nørgaards bedste tip til, hvordan du gør det nemmere at være frivillig administrator.
Artikel
Få overblik over danske, nordiske, europæiske og andre internationale forskningsmiljøer, universiteter, institutioner og andre, der undersøger og forsker i frivillighed og civilsamfund.
Guide
Hvordan kan I imødegå udfordringen med ubesatte bestyrelsesposter og sikre en stabil og arbejdsdygtig foreningsbestyrelse? Få svaret i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning, hvor rådgiver og konsulent Marie Ingeman Sørensen giver anbefalinger til ’minimumsbestyrelsen’ og råd om, hvordan I organiserer ansvar og opgaver i bestyrelser med ganske få bestyrelsesposter.   
Artikel
Få de vigtigste tal og fakta om de mange danskerne, som deltager i frivilligt arbejde i Danmark. Få også svar på, hvad frivilligt arbejde er og hvad der karakteriserer de frivillige.
Guide
Mange foreninger oplever, at kandidater til bestyrelsen ikke ligefrem står i kø. Men hvad gør I, hvis I ikke kan få nogen til at stille op til de ledige pladser i bestyrelsen? I denne artikel får du svar på det spørgsmål af CFSA's rådgivere Mette Wang og Sigrid Bolet.
Artikel
Når du for første gang skal være dirigent på foreningens generalforsamling, er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt på opgaven. Hvad er de vigtigste elementer, du skal have styr på og hvordan forbereder du dig bedst? Det giver webkonsulent Louise Rasmussen fem råd til i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
Få overblik over de vigtigste kendetegn ved frivillige, som arbejder på det sociale område.
Guide
Dirigenten spiller en vigtig rolle på foreningens generalforsamling. Som dirigent er det dit ansvar at lede generalforsamlingen i overensstemmelse med vedtægterne. Du skal både holde styr på dagsorden, afstemninger og talerække. Få styr på, hvordan du kan forberede dig på din opgave med CFSA's tjekliste til dirigenten på generalforsamlingen.
Artikel
Mange lokale frivillige foreninger modtager §18-midler, som tilskud til frivilligt socialt arbejde fra den kommune, hvor foreningen har sit virke. Men kan man egentlig søge §18-tilskud i nabokommunerne?  Det svarer rådgiver og konsulent Sigrid Bolet på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
Stemningen i frivilliggruppen er som regel helt i top oven på en vellykket sommerlejr. Men som månederne går bliver det ofte sværere at engagere alle de frivillige i næste års lejr. Udfordringen med at holde kontakten til frivillige er kendt ikke bare fra sommerlejre, men også fra festivaler og indsamlinger og de mange andre frivillige aktiviteter, som typisk afholdes en gang om året. Hvad gør I for at fastholde jeres frivillige, når årets sommerlejr er slut? Og hvordan sikrer I, at jeres frivillige har lyst til at være med igen til næste år? Det giver rådgiver og konsulent Marie Ingeman Sørensen svar på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
I denne guide får du tal og fakta om frivillige sociale organisationers struktur og størrelse: Hvordan er de organiseret? Hvordan er fordelingen mellem lokale og landsdækkende organisationer. Hvor mange brugere, frivillige og ansatte har de? Hvor kommer indtægterne fra? Hvem er deres samarbejdspartnere og hvad samarbejder de om?
Guide
Få et hurtigt overblik over det vigtigste du skal vide om frivillighed og danskernes frivillige engagement, før du kontakter os. Guiden er for dig, der studerer og skal skrive eller undersøge frivilligt arbejde, foreningsliv og civilsamfund.
Guide
Når I endelig har skaffet penge til at ansætte jeres første lønnede medarbejder, har I nået en betydelig og positiv milepæl for foreningen. Men selvom det er en dag, som er værd at fejre, betyder det også, at kravene til bestyrelsen med et bliver markant større. Hvad skal I som bestyrelse og kommende arbejdsgivere have styr på, inden I ansætter personale? Det svarer rådgiver og konsulent Henriette Højberg på i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.  
Artikel
​​​​​​​Et gnidningsfrit og effektivt parløb mellem foreningens bestyrelse og den daglige leder i foreningen bygger på en klar arbejdsdeling, hvor alle kender deres opgaver og ansvarsområder, og der er klare kommunikationsveje. I det arbejde kan Governance-Management-modellen være et effektivt redskab der både tydeliggøre hvem, der har ansvaret for hvad og sikrer at I ikke blander ledelsesrollerne sammen.
Artikel
Bestyrelsesmøder foregår typisk bag lukkede døre – som regel er det udelukkende de valgte medlemmer, der deltager, mens foreningens menige medlemmer kan følge med via referater fra møderne. Men hvad sker der, når medlemmer af foreningen, som ikke sidder i bestyrelsen, ønsker at deltage på bestyrelsesmøder? Må de det? Og hvad indebærer det? Rådgiver og specialkonsulent på CFSA, Mette Wang svarer på spørgsmålet og ser på nogle af de fordele og ulemper, der er, når I ønsker at give foreningens medlemmer indsigt i, hvad der foregår omkring bestyrelsesbordet.
Artikel
Flere henvendelser i CFSA’s rådgivning viser, at en række landsforeninger oplever udfordringer, når de skal overføre penge til aktiviteter, som afholdes af lokale frivillige netværksgrupper, som ikke har en foreningskonto. Helt konkret betyder det, at pengene ofte overføres til en frivilligs private bankkonto – og må man det? CFSA's rådgiver og konsulent Henriette Højberg svarer på spørgsmålet og giver tips og anbefalinger til, hvordan I kan udforme klare retningslinjer og en gennemsigtig proces, der sikrer, at pengene bruges til formålet og at den frivillige, som stiller sin private konto til rådighed, ved, hvilke krav der følger med.
Artikel
Hvordan kan I som bestyrelse skabe et godt fundamentet for de enkelte bestyrelsesmedlemmer indsats og engagement? I denne artikel giver CFSA’s rådgiver Sigrid Bolet tips og råd til, hvordan bestyrelsen i mindre foreninger uden ansatte kan arbejde med at styrke bestyrelsesmedlemmernes motivation ved at anerkende og påskønne deres indsats og engagement.  
Artikel
Hvordan kan I som bestyrelse formidle årsregnskabet og beretningen på andre og nye måder, som I højere grad motiverer og engagerer deltagerne i de strategisk vigtige punkter på jeres generalforsamling? I denne artikel får du tips og svar på dette spørgsmål af CFSA’s konsulent Frederikke Korsgaard Bork.
Artikel
Gør jeres frivillige sociale indsats en forskel? Bruger I de frivillige kræfter mest effektivt? Og hvordan skaffer I jer systematisk viden om jeres arbejde og dokumenterer det nemmest og mest præcist? Vi lancerer seks nye guider, der giver inspiration og værktøjer til godt vidensarbejde i mindre og små foreninger på socialområdet. Guiderne er udviklet af Social- og Boligstyrelsen og CFSA og i samarbejde med en række frivillige sociale organisationer.
Artikel
​​​​​​​Som nyt medlem af en bestyrelse kan du nemt komme i tvivl om dit ansvar og dine opgaver, særligt hvis der ikke er tradition for, at I i bestyrelsen taler om jeres indbyrdes rettigheder og pligter. For har du som menigt bestyrelsesmedlem egentlig ret til at spørge ind til foreningens økonomi, når du ikke selv sidder med excel-arkene og regnskabet? Det giver CFSA’s rådgiver og konsulent Mette Wang råd om i denne måneds spørgsmål til CFSA’s rådgivning.
Artikel
De fleste foreninger har brug for en konto til foreningens penge og indtægter fra fx medlemskontingenter, indsamlinger, støttepuljer, fondsmidler og sponsorater. Men hvilken type konto skal man vælge? Det svarer CFSA’s rådgiver og konsulent Mette Wang på i denne måneds spørgsmål til vores rådgivning. 
Artikel
Det er bestyrelsen, der skal ansætte, afskedige og sikre klare rammer og et godt arbejdsmiljø for den daglige leder. Læs, hvordan I bliver klædt på til rollen som arbejdsgiver, der er en vigtig, men også udfordrende, kerneopgave i bestyrelsesarbejdet.
Artikel
Usikkerhed om reglerne for arbejdsmiljø er ikke ualmindelig i foreninger og frivillige sociale organisationer. Hvem kan I fx henvende jer til, når I som medarbejdere eller frivillige oplever trivselsproblemer eller konflikter, som er relaterede til arbejdet i foreningen, hvis den daglige leder ikke tager affære? CFSA’s rådgiver og konsulent Henriette Højberg giver svar på spørgsmål om, hvorvidt og hvordan I kan involvere bestyrelsen i sager om foreningens arbejdsmiljø.
Artikel
Flere foreninger og organisationer involverer brugerne i udvikling og evaluering af frivillige sociale indsatser. Det giver nemlig værdifuld viden om, hvorvidt hjælpen og indsatsen virker set fra brugerens synsvinkel. Men når brugerne skal svare på spørgsmål, der går tæt på deres egen fortid, situation og udfordringer, kan nogle foreninger blive bekymret for, om brugerne bliver belastet af at skulle fortælle så meget om sig selv. I denne artikel får I anbefalinger til, hvordan I inddrager og dokumenterer brugernes egne erfaringer i udvikling af nye aktiviteter og i evaluering af eksisterende indsatser, så dilemmaet mellem hensyntagen til brugerne og ønsket om grundig dokumentation er indarbejdet fra begyndelsen af evalueringen.
Artikel
En nedværdigende kommentar om køn, alder eller etnicitet. Frække eller sårende vitser, uønsket berøring eller ligefrem overgreb. Når en frivillig kontakter foreningens leder for at gøre opmærksom på, at vedkommende føler sig forulempet, er det afgørende, at I håndterer henvendelsen hurtigt, korrekt og upartisk – også selvom intentionen hos modparten aldrig har været at overskride grænser. Rådgiver og konsulent hos CFSA Henriette Højberg giver her en 8-trins køreplan til at håndtere de svære sager. 
Artikel